Det er nok vanlig å tenke at det bare er huden som er utsatt for aldring. Men slik er det nok dessverre ikke. Kroppen består av mer enn hud, vi har skjelettet, muskulaturen, fett, bindevev, sirkulasjons- og nervesystemet. En blir derfor nødt til å tenke helhet for å opprettholde optimal cellefornyelse og forebygge aldringsprosesser. Det jeg her vil frem til er at du ikke bare kan jobbe fra utsiden, du må jobbe med hele kroppen, både utenfra og innenfra.

Plei huden din innenfra med riktig kosthold!

Siden jeg frem til nå har fokusert på hvordan du pleier huden utenifra, skal dagens innlegg omhandle hvordan du kan pleie huden innenfra. Når vi blir eldre klarer nemlig ikke huden å reparere seg selv og den må ha hjelp av riktig type næringsstoffer. Skal da ta for meg de 6 viktigste næringsstoffene som virker bremsende på aldringsprosessen.

6 næringsstoffer som motvirker linjer og rynker

Omega 3 og 6: Dette er planteoljer som har blitt brukt i tusener av år for å pleie huden og gjøre den myk, smidig og elastisk. De gode fettsyrene sørger for at huden tilføres fuktighet direkte, samt glatter ut linjer og rynker og gir en penere hud. De gir også bedre solbeskyttelse, og demper dermed skader fra solen, noe som igjen gir færre rynker. Omega 3 virker også betennelsesdempene.

Omega 3 og 6 er ikke noe som kroppen produserer selv, du må derfor få det i deg gjennom maten du spiser, eller via kosttilskudd. Gode kilder er kaldpressede planteoljer, avocado, nøtter, mandler, og fisk. Da spesielt feit fisk som makrell, laks og ørret.

Laksemiddag er rikt på omega 3.

I mitt neste innlegg på mandag kommer jeg også med en anbefaling om en fantastisk omega olje som jeg har testet ut de siste ukene. Dette er et supert alternativ til alle dere som ikke er ekstremt glad i fiskemat.

Vitamin A: Vitamin A (retinol)  er viktig for cellefornyelse og vedlikehold av hud og slimhinner. Mangel på vitamin A forekommer sjelden i Norge, fordi vanlig variert  kosthold dekker behovet.

Leverpostei: Super kilde til vitamin A.

Viktigste naturlige kilder til vitamin A

  • Lever, leverpostei, fet fisk (makrell, laks, ørret, sild), egg, margarin, helmelk, smør og ost.
  • Frukt og grønnsaker med mye farge som gulrot, brokkoli, paprika, grønnkål og aprikoser inneholder betakaroten som omdannes til vitamin A.
  • Tran inneholder vitamin A.

Vitamin C: Vitamin C er en viktig antioksidant.  Vitaminet styrker kollagenet i underhuden. Dette legger grunnlaget for en myk, stram og sterk hud. Et vanlig, variert kosthold med mye frukt, grønnsaker og poteter vil som regel dekke behovet.

Ferskpresset appelsinjuice er full av C-vitaminer.

Gode kilder for vitamin C er:

  • Frukt, særlig appelsin og ren appelsinjuice.
  • Bær som jordbær, solbær og nyper.
  • Potet, paprika, brokkoli, kålrot, spinat, tomat.

Vitamin E:  Vitamin E er et fettløselig vitamin som finnes i matoljer, kornprodukter, nøtter og avocado.  Vitamin E er en viktig antioksidant som beskytter cellemembranen mot frie oksygenradikaler.

De viktigste kildene til vitamin E:

  • Margarin og vegetabilske oljer (hvetekimolje, soyaolje, olivenolje, maisolje, rapsolje og solsikkeolje)
  • Kornprodukt, mandler og nøtter
  • Fisk og tran
  • Frukt og grønnsaker med høyt fettinnhold som for eksempel avocado og mango

Her er det bare å fråtse i margarin. Enda godt vi har Tines meierismør tilbake i hyllene;)

Det er innholdet av vitamin E i maten som vi spiser som er viktigst, vitamin E fra kosttilskudd gir ikke samme effekten.

Vann: Drikk minst 2 liter vann om dagen. Dette vil gjøre godt både for huden, hjernen og fordøyelsen. Kronisk vannmangel kan gi tørr og rynkete hud, utslett og kviser fordi avfallstoffene i huden ikke skiller seg ut, men heller hoper seg opp.

☆ Anne